Projekt združenia BIOMASA získal ocenenie

10.06.2014 Kysucké Nové Mesto

Kysucký Lieskovec 10. júna (TASR) – Projekt CHEFUB – Kreatívne a vysoko účinné využívanie domácej energie združenia právnických osôb BIOMASA z Kysuckého Lieskovca získal minulý týždeň v Bruseli ocenenie Best LIFE Environment Project 2013. TASR o tom informovala projektová asistentka združenia právnických osôb BIOMASA Marcela Kozáková.

Európska komisia (EK) podľa nej každoročne oceňuje najlepšie implementované a do konca predchádzajúceho roka ukončené projekty programu LIFE. „Projekt CHEFUB bol zameraný na vytvorenie a zavedenie inovatívnych a demonštračných prvkov pri spracovaní biomasy a výrobe tepla. Združeniu sa podarilo skvalitniť dodávku a spracovanie pilín, ako aj znížiť emisie oxidu uhličitého spaľovaním kvalitnejších pilín. Vďaka projektu sa zrekonštruovalo a zefektívnilo 20 kotolní na spaľovanie biomasy,“ uviedla Kozáková.

Doplnila, že tohtoročnou témou odovzdávania ocenení Best LIFE Environment Project 2013 v Bruseli bola Cirkulujúca ekonomika – úspora zdrojov, vytváranie pracovných miest. „Zástupcovia združenia BIOMASA okrem prevzatia ocenenie prezentovali aj v súčasnosti implementovaný informačno-propagačný projekt SMAPUDE_LIFE – Strategické riadenie a plánovanie využívania domácej energie. Je to trojročný projekt, zameraný na šírenie informácií o využívaní obnoviteľných zdrojov energie, najmä biomasy a solárnej energie na zabezpečenie tepelnej pohody budov a ohrev vody,“ dodala projektová asistentka združenia BIOMASA.
 

Vyberte región